dinsdag 29 november 2011

Onder controle

Het is nu een paar dagen na de flinke brand bij Lethbridge en ik kan gelukkig zeggen dat het goed is afgelopen, er zijn geen gewonden gevallen. De materiele schade is beperkt gebleven tot 2 huizen die helemaal zijn verwoest en 4 huizen die zijn beschadigd. Verder is er veel agrarisch gebied wat in vlammen is opgegaan. In totaal 4500 acres (ruim 18 vierkante km). De brand is begonnen in het Indianen reservaat (Blood reserve) wat aan de andere kant van de coulee ligt en is de Old Man River "overgesprongen" en daar verder gegaan richting Lethbridge. Wat de brand veroorzaakt heeft is nog niet duidelijk. De 2 huizen die op zijn gegaan in de vlammen stonden in het reservaat. Uiteindelijk is er in Lethbridge zelf niemand meer geevacueerd en is de brand gestopt net buiten de "city limits" (bebouwde kom). De brandweer is tot gistermorgen bezig geweest om het vuur helemaal uit te krijgen maar uiteraard duiken er nog steeds "hot spots" op die nog nageblust moeten worden. Afgelopen nacht is de wind weer aangewakkerd en zijn er weer meer rookplekken gezien, dus ze zijn nog steeds actief bezig. Alles is nu ook zo kurkdroog op het land. Het heeft al lang niet meer geregend en het beetje sneeuw wat 1,5 week geleden is gevallen is allang weer verdampt. Niet alleen de brandweer heeft flink gewerkt ook de boeren en Hutterietenkolonies zijn flink in de weer geweest. Door het land om te ploegen wilde ze ervoor zorgen dat het vuur zich niet verder verspreidde maar met die harde wind lukte dan niet altijd. Tontje vroeg nog aan een boer waarom ze niet het irrigatiesysteem aanzette maar nu blijkt dat ze in de winter de irrigatiekanalen hier droogleggen maar anders was dat wel handig geweest.
Naast de brand in Lethbridge was er ook een flinke brand vlakbij Stirling (ten zuiden van Lethbridge), die was uiteindelijk 30 km in lengte. En er was een brand in het zuiden bij Cardston, die begon volgens mij in Montana (U.S.A.). Gelukkig heb je hier veel "niemandsland" dus voor zover ik weet zijn er ook bij die andere branden geen gewonden gevallen. Toch bijzonder dat het over een lengte van bijna 150 km op zoveel verschillende plekken brand is ontstaan, op dezelfde dag. Nu heb je niet veel nodig want met die harde wind verspreid het zich enorm snel natuurlijk.
Voor wie het nog interessant vind op youtube zijn uiteraard veel filmpjes te vinden, zoek op "Lethbridge grass fire".

2 opmerkingen:

  1. Wow wat een verhaal. Gelukkig hebben jullie je geen zorgen hoeven te maken. Maar het lijkt mij toch eng, zo veel wind die zomaar brand kan veroorzaken...
    Op naar de sneeuw!!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jeetje dit soort brandverhalen ken ik alleen van een vriendin in San Diego waar het zo wat elk najaar prijs is. Eng is dat, zo'n enorme brand!
    Goed te horen dat het goed is afgelopen!
    Gr. Claudia

    BeantwoordenVerwijderen